top of page

Yapı Kayıt Belgesi Alanlar İçin Tapu İşlemleri


İmar Barışı yada diğer adıyla İmar Affı ile imarsız yapılara kullanım hakkı verilmesi amaçlanmış olup 2 milyonun üzerinde başvuru alınmıştır. Başvuru işlemleri tamamlanan maliklere yapı kayıt belgeleri de verilmeye başlandı. Peki, yapı kayıt belgesi alanlar nasıl tapu alacak? Tapu başvurusunda hangi belgeler gerekli? Nelere dikkat edilmeli?

İmar Barışı yada diğer adıyla İmar Affı ile imarsız yapılara kullanım hakkı verilmesi amaçlanmış olup 2 milyonun üzerinde başvuru alınmıştır. Başvuru işlemleri tamamlanan maliklere yapı kayıt belgeleri de verilmeye başlandı. Peki, yapı kayıt belgesi alanlar nasıl tapu alacak? Tapu başvurusunda hangi belgeler gerekli? Nelere dikkat edilmeli?

12 Ekim 2018 tarihinde 2857391 sayılı Makam Oluru ile bu genelgeye 12 madde daha eklenmiştir. Genelgede Yapılan Değişiklik İçin TIKLAYIZ.

Tamamlanmamış Yapılar İçin Kat Mülkiyetine Geçiş

06 Haziran 2018 tarih ve 30443 sayılı Resmi Gazete’nin 6. Maddesinin 6. Bendi uyarınca inşaat halindeki yapılarda 31/12/2017 tarihi itibari ile bitmiş olan kısımlar için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartı ile yapı kayıt belgesi alan yapı/bağımsız bölümlerde tapu kütüğüne tescil ve/veya kat mülkiyeti işlemleri eksik inşaat işlerinin tamamlanmasından sonra gerçekleştirilir.

Üçüncü Şahıslara Ait Arsada Kısmen İşgali Olan Yapılar Faydalanabilecek

Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar ile Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar bu kanun kapsamından yararlanamayacaklar. Ancak Hazinenin ve üçüncü kişilerin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar üzerine kısmen tecavüzü bulunan yapılar için hazinenin veya ilgililerinin muvafakati alınması koşuluyla tapu kütüğünün beyanlar hanesinde tecavüze yönelik belirtme yapılarak tapu sicilinde gerekli tescil işlemleri yapılabilecektir.

LİHKAB/ SHKMMB’e Yapılan Başvurularda İstenecek Belgeler

  1. Yapı kayıt belgesi/belgeleri,

  2. LİHKAB/ SHKMMB tarafından imar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların bulunduğunun tespit edilmiş olması halinde bu kısımların terk edildiğine ilişkin ilgili belediyesinden veya kurumundan alınan belge,

  3. 06 Haziran 2018 tarih ve 30443 sayılı Resmi Gazete’nin 6. Maddesinin 4/b bendinde tanımlanan proje,

  4. Tapu senedi/tapu kaydı ve kimlik belgesi

Zemin Tespit Tutanağında Kroki Kısmı Olacak

İşleme konu yapıların ve eklentilerinin, proje ile zemin durumu dikkate alınarak, yapı ve eklentileri ile parsel köşe noktalarının kontrol noktalarına dayalı biçimde ölçülerek teknik mevzuata uygun olarak hesaplanan koordinatlarını, yapıların birbirilerine göre ve parsele göre konumlarını, yapı cephelerini, kat adedini, yapı cinsini ve varsa tecavüz şekli ve miktarını gösterecek şekilde Zemin Tespit Tutanağı Krokisi hazırlanacaktır.

Kadastro Müdürlüklerince Yapılan Başvurular

  1. İstemde bulunanın kimlik belgesi,

  2. İstemde bulunan temsilcisi ise temsil belgesi,

  3. Yapı kayıt belgesi/belgeleri

  4. Zemin tespit tutanağı,

  5. Umumi hizmet alanına denk gelen alanların terk edildiğine ilişkin ilgili belediyesinden alınan belge,

  6. Tapu malikleri veya maliklerden en az birisi ile LİHKAB/SHKMMB arasında düzenlenmiş olan sözleşme,

  7. Sözleşmeye ilişkin tahakkuk eden damga vergisinin ödendiğine dair makbuz

Kadastro müdürlüklerince yukarıdaki belgelerin varlığı tespit edildikten sonra başvuru konusu parselin zemin tespit tutanağındaki köşe koordinatlarının kadastro teknik evrakına uygunluğu, yapının tersimat kontrolü ve parsel içerisindeki konum kontrolü yapılır. Başvuru uygun ise c ve e maddelerindeki belgeleri ek göstererek üst yazı ile tapu müdürlüğüne gönderilecektir. Başvurular incelenecek olup uygun olan başvurular için tapu sicilinde gerekli tescil işlemleri gerçekleştirilecektir.

Tapu Müdürlüklerine Verilecek Evraklar

  1. Umumi hizmet alanına denk gelen alanların terk edildiğine ilişkin ilgili belediyesinden alınan belge,

  2. Mevcut yapının veya yapıların dış cephe ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları, kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı ve yapı maliklerini de gösteren ve mimar tarafından yapılan ve ana gayrimenkulün yapı maliki veya bütün paydaşlarca imzalanan ve elektronik ortamda taranmış tapu müdürlüğüne ibraz edilen proje,

  3. Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre hazırlanmış, kat mülkiyetini kuran yapı maliki veya malikleri tarafından imzalanmış yönetim planı,

  4. Zorunlu deprem sigortası,

  5. Yapı Kayıt belgesi için ödenen tutar kadarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığının merkez muhasebe birimi hesabına yatırıldığına ilişkin belge,

  6. 492 Sayılı Hanuna bağlı (4) sayılı tarifenin I-13/a fıkrasında belirtilen harcın tahsil edildiğine ilişkin 59 seri no’lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan belge

Nelere Dikkat Edilmeli

  1. Tapu işlemleri için yapı kayıt belgesindeki beyanlar esas alındığından başvurularda yanlış beyanda bulunulmamalıdır. Bu nedenle teknik bir personelden veya firmadan yardım alınmalıdır. Zaten tapu işlemleri için mimar ve mühendis ve LİHKAB/SHKMMB tarafından hazırlanacak belgelere ihtiyaç duyulmaktadır.

  2. Umumi hizmet alanına denk gelen alanların terk edilmesi gerekmektedir. Terk edilecek alanların olup olmadığının kontrolü için ilgili belediyeye başvuru yapılmalı ve belge alınmalıdır.

  3. Yapılan her işlem ve ödeme için belge alınmalıdır. Teknik destek alınacak firma ile sözleşme imzalanmalıdır. Sözleşmesiz yapılan işlemler ile ilgili başvurular kabul edilmemektedir.

  4. Dolandırıcılığa dikkat edilmelidir. Birçok kişi bu durumu fırsat bilerek sizden işlemleri yapacağını belirterek ücret talep edebilir. Kesinlikle güvenilir kişi ve kurumlardan yardım alınız.

Konu hakkında merak ettiklerinizi mesaj yoluyla bana yazabilirsiniz.


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page