top of page

İnşaat Sektöründe Dolgu Malzemesinin Yerini Hızla Alan Yeni Ürün: Kör Kalıp Sistemi

Bu yazımda, Geoplast Türkiye Distribütörü ABS Yapı Elemanları San. ve Tic. Ltd. Şti.nin Türkiye'deki inşaat sektörüne getirdiği yeniliklerden olan Kör Kalıp, Toprak Altı Duvar Koruma ve Drenaj Sistemlerinden bahsedeceğim.

Kör Kalıp Sisteminden önce inşaatlarda, temellerde ve düşük döşemelerde bulunan boşluklar dolgu malzemeleri ile doldurulurdu. Boşluklarda bulunan dolgu malzemesi ağır bir malzeme olmaktadır. Kullanılan dolgu malzemeleri yapı ağırlığını arttırmakla birlikte yapı maliyetini de artırmaktadır. Dolgu malzemesi iyi bir işçilik ile serilmediğinde döşemelerde çökmeler oluşmaktadır. Ancak Kör Kalıp Sistemleri bu sorunları ortadan kaldırmaktadır.



GEOPLAST BİNA ÇÖZÜMLERİ

  • Benzersiz nakliye, yatay-dikey taşıma ve yer tasarrufu

  • Kolay ve hızlı kurulum

  • Toplam yapı ağırlığından, dolayısı ile toplam donatı ve betondan tasarruf

  • Alternatiflerine kıyasla en hafif dolgu sistemi

  • Büyük açıklıklarda dolgu perdesiz minimum imalat

  • Döşemede oluşturulan yüzlerce sütun, kemer ve kubbe sayesinde çok yüksek yük taşıma kapasitesi

  • Oluşturulan döşeme altı boşluğundan her türlü tesisatı (elektrik, mekanik vb.) geçirme imkanı

  • Üst katlardaki inşaat çalışmalarından bağımsız, aşağı katlarda dolgunun yapılabilmesi

  • İstenilen boyda kesilebilen PVC sütunlar sayesinde her türlü kademe ve rampanın yapımı

  • Oluşturulan beton yüzeyde serbestçe her türlü zemin kaplamasının ve zemin üzerine tuğla-gaz beton-alçıpan vb. bölme duvarlarının yapılabilmesi imkanı

  • Oluşturulan hava boşluğu sayesinde ısı ve ses izolasyonu, Radon gazı, nem ve rutubetin engellenmesi

  • Dolgu gerektiren temellerde hem dolgu hem de temel kiriş kalıbı olarak kullanılması

  • Geri dönüşümlü malzemeden üretilen ürünler sayesinde LEED sertifikası puanı kazanımı



RADON GAZINDAN KAYNAKLANAN SORUNLAR


RADON gazı yerkabuğunda değişik miktarlarda bulunabilen kokusuz ve renksiz bir radyoaktif gazdır. Bu gazın başlıca emisyon kaynağı topraktır. Radon gazı özellikle toprak altında kalan katlarda olmak üzere binalardaki kapalı, havalandırılmayan yerlerde birikir. Bu alanlarda RADON gazı yüksek yoğunluk seviyelerine çıkabilir ve çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Yapının proje safhasında iyi bir tasarımla bu problemin önüne geçilebilir.


RUTUBETTEN KAYNAKLANAN SORUNLAR


Toprak, katı maddelerin, havanın ve suyun heterojen bir şekilde birleşmiş halidir. Yer altı suyunun geleneksel yapılar ile temasında ciddi problemler meydana gelebilir: ıslak, soğuk, rutubetli ve sağlıksız koşullar, yoğuşma, mantar ve küf sebebiyle yapıdaki ahşap elemanların çürümesi gibi. Rutubet, hem eski hem de yeni binalardaki en yaygın problemdir.


ÇÖZÜM


Yapı temelini etkili bir şekilde havalandırarak kendimizi RADON gazına ve rutubete karşı koruyabiliriz. Modulo kör kalıp sistemi ile oluşturulan temel kaidesi, toprak zemin ile yapı arasında “İÇİ BOŞ” bir döşeme altı boşluğu oluşturarak bu alanda eşit olarak dağılmış doğal bir hava sirkülasyonu sağlayabilir. Bu hava doğal hava sirkülasyonu sağlığımızı tehdit eden RADON gazı ve rutubetin yapıdan uzaklaştırılması için en basit, pratik ve ekonomik çözümdür.


BU SİSTEMLERİ NEREDE KULLANABİLİRİM?



1. KATTA HAFİF DOLGU

MODULO kör kalıpları sıklıkla katta hafif dolgu yapmak amacı ile kullanılır. MODULO ile yapılan dolgularda, dolgu yüksekliğinden bağımsız olarak yapıya gelen tek ilave ağırlık kör kalıpların üzerindeki kaplama betonudur. Bu sayede özellikle çok katlı yapılarda çok ciddi zati yük tasarrufu sağlanır, kolon-perde ve temele gelen yükler hafifler. İlaveten, uygulama sırasında hem zaman ve işçilik tasarrufu sağlanır hem de alternatif dolgulara kıyasla tüketilen beton ve çelik miktarı azalır. Döşeme altında oluşturulan boşluk ses ve ısı yalıtımı sağlar, elektrik ve mekanik tesisat geçişlerine imkan verir.


2. BETONARME YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME

MODULO ile hem zemin seviyesini yükseltmek, hem de elektrik, ısıtma, havalandırma, klima tesisatları ve sıhhi tesisatlar için geçiş alanı yaratmak mümkündür. Oluşturulan bu boş alan sayesinde tesisat geçişleri kolay ve ekonomik bir şekilde yapılabilir. Kablolar ve borular yapım aşamasından önce veya sonra yerleştirilebilir, bakımları kolaylıkla yapılabilir. Bu uygulamalar hem yeni hem de restore edilen yapılarda gerçekleştirilebilir. Yüzey, modüler yükseltilmiş döşemelerin aksine süreklidir ve çok yüksek bir taşıma kapasitesine sahiptir.


3. TERS KİRİŞ VE TEMEL DOLGUSU

Lojistik avantajları ve hafifliği sayesinde MODULO en nitelikli dolgu sistemidir. Geleneksel dolgu malzemelerine kıyasla (kum, mıcır, gaz-beton cürufu, EPS köpük vs.) MODULO en hafif sistemdir. Dolgunun üzerindeki tek ekstra yük sistemin üzerine gelen en az 5 cm kalınlığındaki betondur. Sistem bu kalınlıkta bile çok yüksek yük taşıma kapasitesine sahiptir.


4. SOĞUK HAVA DEPOLARI

Buzhane ve soğuk odalar gıda endüstrisinde sıklıkla kullanılır. Bu mekanlardaki dondurucu soğuk zemindeki katmanları geçerek toprağa ulaştığında zamanla onu da dondurur. Toprağın içindeki suyun donması ile genişleyen buz iç mekanın zemininde kabarmalara ve çatlaklara sebep olabilir. Bu sorun için en ekonomik ve güvenli çözüm zemin ile yapı arasına havalandırılabilen bir temel inşa etmektir.


5. PEYZAJ DOLGUSU

Günümüzdeki yoğun kentleşme yeşil alanları yapıların teras ve çatılarına taşımıştır. Bu amaçla oluşturulan yeşil teras ve çatılarda, bu alanların içinden geçişe imkan veren yürüme yollarına ihtiyaç vardır. Çok çeşitli yükseklik seçenekleri ile MODULO bu konuda da en pratik ve kolay çözümü sunar; yürüyüş yolları tek bir beton dökme işlemi ile direkt drenaj örtüsü üzerinde oluşturulabilir. Bu sayede döşemenin eğimine uygun su akışı da engellenmez.


6. AKUSTİK SES İZOLASYONU

MODULO H6 çok katlı yapılarda katlar arasında sesleri kontrol etmenin en etkili yöntemlerinden birisidir. Döşeme üzerinde şapın içinde kullanıldığında 10 dB’ye kadar ses geçişlerini azaltabilir. MODULO H6 başka avantajlar da sağlar; oluşturduğu boşluğun içinden elektrik ve mekanik tesisatları geçirilebilir, tüketilecek şap betonu azaldığı için yapıyı hafifletir. Akustik izolasyon için ilave malzemeler ile birlikte kullanıldığında daha iyi sonuçlar da alınabilir.



Daha detaylı bilgi için: http://www.absyapi.com.tr


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page