top of page

İş Güvenliği Uzmanlığı Belgeleri ve Geçerlilik Süreleri


İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemek amacıyla 20 Haziran 2012 tarihinde 6331 sayılı Kanun yayınlanmıştır.

6331 sayılı Kanuna göre üç farklı İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası vardır. Bu sertifikaları mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanlar alabilmektedir.

Bu sertifikalar, işin tehlike sınıfına göre düzenlenmiş olup;

- C sınıfı (az tehlikeli)

- B sınıfı (tehlikeli)

- A sınıfı (çok tehlikeli) olarak sınıflandırılmıştır. Peki, bu sertifikaları nasıl alabiliriz?

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası

C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılıp C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlara C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası verilmektedir. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği alanında teftiş yapan mühendis, mimar veya teknik eleman olan iş müfettişleri hariç Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında müfettiş yardımcılığı süresi dâhil en az on yıl görev yapan müfettişlerin C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılanları bu sertifikayı almaya hak kazanırlar.

Ayrıca üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği lisans programını tamamlayanlardan yapılacak C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlar da C sınıfı belgesini alır.

C sınıfı belgesini alanlar sadece az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde görev yapabilirler. Ancak 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunun geçici maddesine göre tehlikeli sınıfta (B sınıfı) da görev yapabilirler. Bunun nedeni ise tehlikeli sınıfta görev yapabilecek B sınıfı iş güvenliği uzmanı sayısının yeterli olmamasıdır. Ayrıca, eğer bir iş yerinde tam zamanlı çalışan A sınıfı iş güvenliği uzmanı varsa, tehlike sınıfına bakılmaksızın C sınıfı iş güvenliği uzmanına görev verilebilir.

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası

B sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikası sahibi olmak için en az 3 yıl C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışmak veya iş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans programını bitirmek gereklidir. Gerekli şartlar sağlandığında, açılan B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girerek başarılı olanlar B sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikası sahibi olurlar.

Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği alanında teftiş yapan mühendis, mimar veya teknik eleman olan iş müfettişleri hariç, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında müfettiş yardımcılığı süresi dahil en az on yıl görev yapan müfettişlerden B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlara da bu sertifika verilmektedir.

B sınıfı iş güvenliği uzmanları, tehlikeli ve az tehlikeli tüm iş yerlerinde görev yapabilirler. Ayrıca 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunun geçici maddesine göre çok tehlikeli sınıfta (A sınıfı) da görev yapabilirler.

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası

A sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikası sahibi olmak için en az 4 yıl B sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalıştığını belgelemek ve A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılıp A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olmak gereklidir.

Bunun dışında, mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakülte mezunları ile teknik elemanlardan; iş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği programında doktorasını tamamlayanlara sınava girmeksizin A sınıfı iş güvenliği belgesi verilir. Ayrıca, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü veya bağlı birimlerinde ve İş sağlığı ve güvenliği alanında müfettiş yardımcılığı süresi dahil en az on yıl görev yapmış mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakülte mezunları ile teknik elemanları da A sınıfı belge alabilmektedir.

A sınıfı iş güvenliği uzmanları tüm tehlike sınıflarındaki iş yerlerinde görev yapabilmekte olup 5 yıl boyunca A sınıfı olarak görev yapan uzmanlar, eğitim kurumlarında eğitici olabilirler.

İş Güvenliği Sertifikalarının Geçerlilik Süresi

İş sağlığı ve güvenliği (İSG) uzmanları, diğer sağlık personelleri ve işyeri hekimlerinin belgeleri beş yılın sonunda sertifika yükseltme yapmamışlarsa bu belgelerini vize yaptırılarak yenilenmesi gerekmektedir. Vize süresi dolan veya süresi 60 günden az kalan iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlar 60 gün içerisinde vize işlemlerini tamamlaması gerekmektedir. Aksi halde vize süresi dolan belgelerin geçerliliği vize işlemleri tamamlanıncaya kadar askıya alınıyor.

Vize işlemleri İSG Katip üzerinden yapılabilmektedir. İSG Katip’te tanımlı olan iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve diğer sağlık personelleri aşağıdaki adımları izleyerek vize işlemlerini gerçekleştirebilirler;

1- E-Devlet kapısı aracılığı ile İSG-Katip’e giriş yapınız.

İSG Katip girişi için TIKLAYINIZ…

2- Kayıtlı Kullanıcı Girişi butonuna basınız.

3- İSG-Katip ana sayfanızda vize sürenize ilişkin bilgileri kontrol ediniz. Vize süresinin bitimine 60 günden fazla olanlar için başvuru yapılamamaktadır.

4- Sertifikalar butonuna basınız.

5- Sertifikanızı seçerek Vizeler butonuna basınız.

6- Ekle butonuna basınız ve çıkan pencerede Kayıt butonuna basınız.

Bana ait olan sertifikanın süresi dolmadığı için vize işlemini yapamıyorum. Eğer 60 günden daha az süreniz kaldıysa, bu kısımda başvuru yapacağınız bir ekran açılacaktır. Ekranda kayıt işlemini tamamladığınızda başvurunuz işleme alınacaktır. Vize başvurularınızın incelenmesi elektronik ortamda yapılmaktadır. Bu konuda yapılacak geri bildirimleri İSG-Katip üzerinden takip etmelisiniz.

Belge tarihi üzerinden beş yıl geçmiş olup belgesinin vizesini tamamlamayanların sertifikaları geçerliliğini kaybedecektir. Belgenin geçerliliğini kaybetmesi halinde İSG-Katip üzerindeki sözleşmeler otomatik olarak silinecektir.

2018 Yılı İçin Sertifikalar ve Sertifikaların Vize Ücreti

– İş Güvenliği Uzmanlığı veya İşyeri Hekimliği Belgesi : 472,00 TL (KDV Dâhil)

– İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitici Belgesi : 472,00 TL (KDV Dâhil)

– Diğer Sağlık Personeli Eğitici Belgesi : 413,00 TL (KDV Dâhil)

– Diğer Sağlık Personeli Belgesi : 118,25 TL (KDV Dâhil)

– İşyeri Hekimliği/İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi Vize İşlemi Ücreti: 118,25 TL (KDV Dâhil)

Yararlanılan Kaynaklar;

1- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

2- 28512 sayılı İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page