top of page

Yeni Bükülebilir Beton: Güçlü Ve Daha Dayanıklı

Nanyang Technological University (NTU Singapur), NTU-JTC Endüstriyel Altyapı Yenilik Merkezi (I3C) 'den bilim insanları, sıkı, kırılgan ve çekme altında kırılan betonlara kıyasla daha güçlü ve uzun ömürlü olan ConFlexPave adlı yeni bir beton tipi icat ettiler.

Bu yenilik, hızlı kurulum için ince prekast döşemelerin oluşturulmasını sağlar, böylece yol çalışmaları ve yeni kaldırımlar için harcanacak zaman yarıya inmiş olur. Ayrıca daha sürdürülebilir, daha az bakım gerektirir.

NTU-JTC Endüstriyel Altyapı Yenilik Merkezi (I3C) Eş Direktörü olan Prof. Chu Jian, “Prekast döşeme levhalarının kalınlığını ve ağırlığını önemli ölçüde düşürebilen yeni bir beton tipi geliştirdik, bu sayede yıpranmış döşeme levhaların yerlerini kolayca değiştirebileceği, yerinde hazırlanan yeni beton levhaların hızlı tak ve çalıştır kurulumunu mümkün kılındı.” dedi.

JTC'nin Teknik Hizmetler Departmanı Direktörü ve NTU-JTC I3C Eş Direktörü Koh Chwee, oyun kurallarını değişen bu teknolojinin icadının inşaat sektörüne sadece yoğun emek işini azaltmasını değil, işçilerin geliştirmesini de sağlayacağını, emniyet ve inşaat süresini azaltmakla birlikte, yol kaplaması ve inşaat işleri nedeniyle oluşan rahatsızlığı azaltarak yol kullanıcılarına da fayda sağlayacağını belirtti.

Koh Chwee, üniversitelerle yapılan işbirlikleri sayesinde Singapur ve şirketler tarafından karşılaşılan işgücü ve kaynak kısıtlamaları gibi zorlukları çözmek için öncü en yeni endüstriyel altyapı çözümlerinin önerilmesi umuluyor. Bu nedenle daha fazla test yeri ve binaları açacaklarını belirtti.

Bükülebilir Beton Nasıl Çalışır?



Tipik beton, çimento, su, çakıl ve kumdan oluşur. Bu karışımda beton sert ve güçlü olmasına rağmen esneklik sağlamaz. Beton çok gevrektir ve çok fazla ağırlık uygulanırsa çatlaklara eğilimli olur.

ConFlexPave, polimer mikro elyafları ve sert malzemelerin karıştırılması sonucu özel olarak tasarlanmıştır. Bu özel sentetik elyafların dahil edilmesi, betonun gergin şekilde bükülebilmesine, ayrıca kayma direncini de arttırır.

NTU İnşaat ve Çevre Mühendislik Okulundan Asst. Prof Yang En-Hua, kilit noktanın, malzeme bileşenlerinin birbirleriyle mikroskobik düzeyde mekanik olarak nasıl etkileşim kurduğunu anlamak olduğunu belirtti.

Prof. Yang tarifine göre, bileşenler tasarlanarak seçilebilir ve uyarlaması yapılabilir; bu şekilde nihai materyal, yol ve kaldırım uygulamaları için özel gereksinimleri karşılayacaktır. Sert malzemeler kaymaz bir yüzey dokusu verirken insan saçı genişliğinden daha ince olan mikro elyaflar eğilme altında yükü tüm döşeme boyunca dağıtarak metal kadar sert ve geleneksel betondan en az iki kat daha güçlü bir beton elde edilmesine neden olmaktadır.

ConFlexPave, NTU laboratuvarlarında tablet boyutundaki plakalar başarıyla test edilmiştir. JTC ile ortaklaşa olarak üç yıl boyunca, JTC'nin sanayi sitelerindeki uygun yerlerde ve insan ve araç trafiğinin olacağı NTU'da, daha ileri testler için büyük ölçekli olarak kullanılacaktır.


Kaynak: https://phys.org/news/2016-08-bendable-concrete-stronger-durable.html


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page